Träningstips

Träningstips

Inga kommentarer till Träningstips

Tänkte dela med mig av ett träningstips till er som Sylve Söderstrand inspirerat till. För att bygga upp en hållbar häst är det absolut viktigt att variera dess arbete och planera långsiktigt. Här kommer en evighetsövning jag tycker man kan göra flera gånger i veckan, till exempel kan man rida den någon gång efter eller före en uteritt, för att inte hamna ”på ridbanan” jämt. Du tränar balans, följsamhet och inverkan medan hästen blir lydig för dig och dina hjälper. Det är inga stora hinder eller fantastiska språng vi är ute efter, utan du ska känna dig lugn och trygg och säker på att du kan nå målet – en förbättring av din ridning och hästens lydnad.

Rid utan stigbyglar, känn att du sitter ner i sadeln och rider med sätet på plats. Försök att ha en låg tyngdpunkt och vara stadig. Variera galoppen, rid längre galoppsprång & rid kortare. Känn att det är du som har kontrollen! Viktigt att du inte släpper iväg hästen när du ska länga eller att du bromsar in dig till kortare galoppsprång; känn att du kan rida upp i större galoppsprång med hjälp av säte och skänkel och att du med hjälp av mer skänkel kan samla ihop sprången.
Rid lugn galopp så du hinner tänka i sprången, galoppera över bommarna och hoppa de två hindren. Hindrena ska vara ca 40-50cm höga. Rulla ut avsprångsbommen något så det blir ett naturligt lågt och längre hopp för hästen. Känn att det är du som rider och bekymra dig inte så mycket om att du ska hoppa eller rida över bommar. Fokusera på att rida hästen i en lugn galopp och arbeta med din sits. Planera vägar så hästen går runt din innerskänkel och möt upp med din ytterskänkel. Ha en stadig kontakt med hästens mun och påverka formen före och efter hindret. Känn att du kan variera avsprångspunkten både till hinder och till bom, och att du har din häst med dig. Var konsekvent och bestämd och avsluta när du och hästen är ett team.
Lycka till, och som jag sa tidigare, den här övningen kan göras i små omgångar flera gånger i veckan. Ta gärna hjälp av tränare om du har möjlighet.

About the author:

Emma Lundell, svårklassryttare & hästutbildare. Meriter t o m 150cm & unghästchampionat. Utbildad via Strömsholm. Examinerad C-tränare.

Leave a comment

SOCIALT

Back to Top