Sammanfattning clinic Henrik von Eckermann

Sammanfattning clinic Henrik von Eckermann

Sammanfattning clinic Henrik von Eckermann

Inga kommentarer till Sammanfattning clinic Henrik von Eckermann

Fokus under clinicen/seminariet låg på unghästen och dess utbildning och matchning mot prestation. Ledorden från von Eckermann var rytm, balans & avspändhet. Från ryttaren krävs kunskap, känsla, flexibilitet & realism.
Låt utbildningen gå i hästens takt. En avspänd häst i en trygg situation får positiv erfarenhet från ridpasset och tenderar att bli ivrig att lära sig mer. Genom att befästa varje ny sak till 100% innan man går vidare så ger man bäst förutsättning att utveckla hästen både mentalt och fysiskt. Hästen måste vara redo för den utmaning du ger den.
Basic var von Eckermanns hetaste tips. Keep it simple – hästen ska gå rakt, gå ut i hörnen och kunna svänga. I balans!
Börja i rätt ände och undvik spänningar hos hästen. Väl där är de svåra att bli av med. Tänk efter före och var medveten om vad varje handling från din sida som ryttare får för effekt och konsekvens. Undvik situationer där du riskerar att förlora kontrollen. Heta hästar kräver att man serverar uppgifterna enkelt och att man tar tid på sig. Ta vara på varje galoppsprång och var noggrann.
Viktigt att tänka på är att alla hästar är olika individer och reagerar olika. Lär känna hästen och dess egenskaper: temperament – intelligens – mognad – ridbarhet – utbildningsgrad – kroppslig förutsättning. Rid efter förutsättningarna och planera hästens utbildning. Konsekvent medveten ridning skapar en trygg situation och låter hästen komma till sin rätt. Korrigering ska ske från skänkeln; tygeln är en hjälp men skänkeln är en förutsättning. Hästens balans kommer bakifrån och den måste vara framme för skänkeln för att kunna ridas. Tvinga inte fram en osäker situation för hästen. Gör den fel upprepa bara samma övning med samma ridning tills den själv börjar ändra. Ändrar den inte rätt kan man själv börja ändra för att underlätta och hjälpa den. Ha hästen framför dig och arbeta hästen i en bekväm form för att underlätta den mentala utvecklingen. Gör vardagsarbetet verklighetstroget. För att prestera optimalt bör hästen vara van vid att arbetas i liknande situationer som vid tävling. Det krävs inga extrema åtgärder på hästarna – se till att ridningen är på plats så löser sig det mesta. Krångla inte till det i onödan!
Vid hoppning är inte själva avsprångspunkten det man bör fixera sig på. Fokusera på att allt markarbete fortfarande finns med i ridningen före, över och efter hindret. Rytmen är det viktigaste, sedan får hästen vara med och lösa hindret. Har man gett den förutsättning att ta sig an hindret i rytm och med balans har det inte så stor betydelse var den hoppar av. Kom ihåg – hästen ska gå rakt, gå ut i hörnen och kunna svänga. En försiktig häst som hoppar mycket uppåt behöver mer plats framme vid hindret så att språngkurvan hjälps framåt. Tvärtom så behöver en häst som skjuter framåt mycket i språnget ges mindre plats framme vid hindret för att hjälpa språngkurvan uppåt.
”Bättre” går alltid att få ännu bättre. Rid för att uppnå perfektion men fortsätt även om du inte lyckas. På tävling ges man inte möjlighet att stanna och göra om vid misstag – ride on och planera så nästa språng får bäst möjlighet att bli bra. Rid alltid i verkligheten!

20130327-093056.jpg

About the author:

Emma Lundell, svårklassryttare & hästutbildare. Meriter t o m 150cm & unghästchampionat. Utbildad via Strömsholm. Examinerad C-tränare.

Leave a comment

SOCIALT

Back to Top